20081130

schadenfreude

ne midir?

kendisi ''bir başkasının acısından zevk almaya kadar yolu olan duygular silsilesi'' olmakta.
neden almanca halini başlık yaptım dersek gördüğümüz gibi tam karşılığı burdan çin'e yol yapacak bir uzunlukta.

neyse efendim bu kelimenin karşılığı olan hissin sahibi olmak başlı başına zor bir şeydir.

vakti zamanında 5 yazarın kombosu olan ''beşpeşe'' adlı bir kitap okumuştum ,kitabın kahramanı zehra kızımız annesinin ölümünü kendisine söyledikleri an komşularının onun yüzüne büyük bir tepki görme açlığı ile baktığından bahsetmişti. ''ölüm'' gerçekliğinin bir insanı ne denli etkilediğini görmek ve bu vasıta ile muhtemelen ölüm/hayat/din/tanrı döngüsü içinde kendi maneviyatına çeki düzen vermek.

belki çok iddialı belki de çok haksız bir etiket olacak ama dikkat edersek herhangi bir ölüm karşısında nedense onun hikaye ve rivayet kısımlarını sorgulamaktan zevk alan insanlar olduğunu görürürüz(belki biz de böyleyiz)
nasıl öldü acaba? giderken annesine sıkı sıkıya sarılmış, demek ki içine doğmuş gibi bir şekilde uzayıp giden konuşmalar olur insanların arasında. ben bunların kelimenin karşılığı olan anlamlardan bir tanesini karşıladığına inanıyorum; farkında olmadan bir başkasının kaybı ile maneviyatını güçlendirmek.

mesela hindistandaki saldırıda rehin alınan avukat kızın konuşmasını izledim geçen gün, çok rahattı ve tepkileri böyle bir dehşetin izlerini barındırmıyordu. cesetlerin olduğu yerlerden geçtiğini anlatırken neler gördüğünüz gibi bir soru yöneltildi,çevremize çok bakmadık zaten bakmak da gereksizdi gibi cümleler kurdu ve ben o dakika kızın bir an o gülümsemesinin kaybolmasını, ağlamasını ,titremesini bekledim.böyle bir durum sonunda karşımda görmem gereken insan yüzü böyle olmamalıydı diye düşündüm.
demek ki bu da bir başkasının acısından bir beklenti nedeniyle zevk almak oluyor.belki zevk almak tam olarak karşılığı olmuyor ama yine de aynı aralığı tarifliyor.

bu kelimenin karşıladığı anlamlardan biri de bir insanın acısından gerçekten zevk almak oluyor, kin ,nefret, aşk acısı mesela buna sebep olan şeylerdendir ya da beddua etmek.

neden bunları yazdım neden başlık öyle ,mi?

ben bugün schadenfreude eyledim.sakınmaya çalışsam da eyledim.bir başkasının bir değil 3 acısından justin timberlake/what goes around comes around havasında keyif aldım.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu "schadenfreude" lerin en yaygın şekli heralde, eski sevgililerin acı çekmesinden duyulan zevk olarak kendini gösteriyor olsa gerek...

pudra dedi ki...

insan kendine hakim olamıyor çok fena bir şey.

Okyanu∫takί rüzgar ~ dedi ki...

Geçenlerde arkadasın biriyle konuşuyorduk. Artık bir şeyleri göre göre iyice kaşarlaşıyorsun demişti. -ki öyle evet. Ama bahsettiğin durumlar, o örneklerde ben daha cok aklın duygulara ket vuruşunu gördüm.

Tepki, eylemsizliğe dönüşüyor.

Öyle ya. İlişki cok güzel giderken pat diye adamın cıkıp ayrılmak istiyorum demesine kaç çeşit tepki verir karşıdaki?

Ya ağzına geleni söyler, ya susup kalır, ya önce susar sonra ağzına, eline gelen her şeyi salar gider =)


Tamamen hali ruhiye ile ilgili. Yaşanan her kötü şey karşısında sıkı sıkı dururken - bak işte bunu da atlattım ben, geçti bitti derken .. Patlak veriri o bir yerden, dikişler teker teker atar gider.


Kalmaz öyle.



Ayrıca o sevinme faslını da herkes herkese kolay kolay yapmaz. Vardır karşıdakinin bir kusuru sana elbet. Ama fazla sevinme, sevincin dönüp seni bulmasın aman =)


Güzel paylaşımdı ayrıca. Teşekkür ettim ^^